Advertisement

Turistično društvo Trebnje

Turistično društvo Trebnje

Domov - zgodilo se je
Turisti presenetili dame in mučenike PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Milka Poljanc   
četrtek, 10. marec 2016

 

Člani turističnega društva Trebnje smo bili v drugem tednu marca še posebno aktivni. Ker se trudimo, da bi oživili Trebnje in povezali krajane, smo ob 8. marcu, dnevu žena, pripravili prav posebno akcijo. Ker v našem društvu prevladujejo ženske in ker ženske tradicionalno podpirajo 3 vogale v hiši, kar se izkazuje tudi v krajevnih organizacijah, smo želeli obeležiti ta poseben dan. Dame po Trebnjem smo tako presenetili s šopkom iz pomladanskega divjega cvetja in glinenim spominčkom. Nepričakovana pozornost je presenetila marsikatero, njihov odziv pa je bil najlepša zahvala, kar smo jo lahko prejeli.

Že lansko leto smo se ob 10. marcu, dnevu mučenikov, spomnili trebanjskih gospodov, kar pa je z letošnjim letom postalo že tradicija. Spominek iz trnovih vej in suhih sliv je v dobro voljo spravil marsikaterega Trebanjca.

Tako dame kot gospodje, ki smo se jih spomnili s to malo pozornostjo, se strinjajo, da je obujanje starih običajev prav prijetno, kajti v zadnjem času se je kar nekaj le-teh opustilo oz. pozabilo. Tako se bomo v Turističnem društvu Trebnje trudili tudi v nadaljnje ohranjati in obujati stare običaje ter povezovati in spodbujati krajane k večjemo udejstvovanju v domačem kraju.

Konec koncev, »turisti« želimo vsem občankam in občanom čim več enakopravnosti in prijetnih, lahkih dni, ne le ob 8. oz. 10.marcu.

2016_zvonki_8._marec.jpg
  2016_mueniki_kola.jpg
 
Vabilo 37. občni zbor PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Milka Poljanc   
sreda, 09. marec 2016
2016_vabilo_obni_zbor.jpg
 
VABILO Pozdrav pomladi – gregorčki na Temenici PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Milka Poljanc   
petek, 04. marec 2016
Vabljeni na prireditev

»Pozdrav pomladi – gregorčki na Temenici«
spuščanje gregorčkov po reki Temenici,

v petek, 11. marca 2016, ob 17:30,
ob reki Temenici za Spar centrom v Trebnjem.


Izdelajte tudi vi svojo ladjico iz biološko razgradljivih materialov in se nam pridružite!

Udeležba je na lastno odgovornost.
V primeru dežja prireditev odpade.Na predvečer sv. Gregorja želimo obuditi spomin na star slovenski praznik. Po gregorijanskem koledarju se na sv. Gregorja prične pomlad, dnevi se pričnejo daljšati, pa tudi ptički se ženijo in zaljubljenci praznujejo.

Sveti Gregor je prinašalec svetlobe, zavetnik rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov in pozamentov (našitkov), učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja.

Na prireditev vabimo vse krajane, predvsem pa otroke, da bodo naredili barčice iz ekoloških in biološko razgradljivih materialov, lahko tudi odpadnih, ki jih bodo s svečko spustili v Temenico in se tako poslovili od zime in pozdravili pomlad. Želimo spodbuditi njihovo kreativnost in osveščanje o varovanju okolja.

Naša želja je, da otrokom v vaši ustanovi predstavite gregorjevo in jim pomagate pri idejah in izdelovanju gregorčkov. Svečke za gregorčke bo priskrbelo Turistično društvo Trebnje. Seveda pa lahko mladi nadebudneži sodelujejo tudi z govornim  ali glasbenim nastopom.

Zaradi lažje organizacije prireditve vas naprošamo, da morebitno število zainteresiranih javite na E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript ali na 031 845 643, da lahko pripravimo gregorčkove spominke za udeležence.


Dolenjski list (kliknite)

Radio Krka (kliknite)


2016_gregorjevo_na_temenici1.jpg

 
Irena Blaznik razstavlja PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Milka Poljanc   
sreda, 02. marec 2016

 

Naša članica Irena Blaznik, oblikovalka unikatne keramike, ima v marcu svoje izdelke razstavljene v Knjižnici Pavla Golie v Trebnjem.

Oblikovanje unikatne keramike Irena Blaznik
Jučičeva ulica 24, Trebnje, 041 200 921, E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript


»Irena je aktivna članica Turističnega društva Trebnje že vrsto let. V društvu že drugi mandat deluje kot tajnica in aktivno sodeluje pri vseh projektih, ki jih društvo izvaja na področju Trebnjega, občine in regije ter na sejmih. S svojimi pobudami iz svoje stroke, je oblikovalka, zelo pripomore k vidnejši promociji Trebnjega. Irena je samostojna kulturna ustvarjalka že od leta 1990 in izdeluje unikatno keramiko, ki je prepoznavna tako Trebanjcem, kot tudi po vsej državi, in če jo še malo pohvalimo, tudi izven meja naše države. Njena edinstvena keramika je prepoznavna po rjavi barvi, estetiki in uporabnosti. Izdelki mnogokrat nosijo trebanjski grb in logo TD Trebnje in so tako ličen spominek na Trebnje, ki ga Trebanjci zelo radi damo iz rok. S svojim delom, idejami in izdelki je mnogo pridodala k prepoznavnosti in promociji mesta Trebnje.«

   2016_razstava_blaznik.jpg


 

 
Kurenti v Trebnjem odganjali zimo PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Milka Poljanc   
četrtek, 04. februar 2016

 

Na debeli četrtek, 4. 2. 2016, ko so se krajani prebudili v zasneženo jutro, so v Trebnje že drugo leto zapored prišli kurenti iz društva Koranti Poetovio Ptuj. Le-ti že leta sodelujejo s Turistično zvezo Dolenjske in Bele krajine in tradicionalno odganjajo zimo po naših krajih. Svoj pohod z zvonenjem, plesom in dobro voljo so najprej začeli pri naših najmlajših, pri vrtcu Mavrica Trebnje, nato so obiskali Dom starejših občanov in Varstveno delovni center, kjer so jih bili stanovalci še posebno veseli. Pot so nadaljevali v mestni park, kjer so se predstavili občanom, jim zaželeli srečo in dobro letino. Kurente je pozdravil tudi direktor občinske uprave, g. Pirc, člani Turističnega društva Trebnje pa so obiskovalcem razdelili krofe slaščičarne Julija. Svoj pohod skozi Trebnje pa so kurenti zaključili pri Osnovni šoli Trebnje, kjer so razveselili šolarje razredne stopnje. Ali nam je s skupnimi močmi uspelo priklicati pomlad, pa bomo videli v prihodnjih dneh, dan so zagotovo polepšali marsikateremu krajanu. Turisti se tako zahvaljujemo Slaščičarni Julija in Društvu vinogradnikov Dobrnič Lisec ter Vrtcu Mavrica, Domu starejših občanov Trebnje in Osnovni šoli Trebnje za lep sprejem. Prav posebno pa se zahvaljujemo veselim in dobrovoljnim korantom Poetovio Ptuj in jim sporočamo, da so pri nas vedno dobrodošli. S skupnimi močmi nam je ponovno uspelo popestriti vsakdan v Trebnjem. 

Galerija fotografij (klik)

Galerija fotografij - Brane Praznik (klik)

2016_kurenti_kola.jpg

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 28 - 36 od 200
Spletno gostovanje | Izdelava spletnih strani
Joomla Templates by Joomlashack