Advertisement

Turistično društvo Trebnje

Turistično društvo Trebnje

Domov - zgodilo se je
VABILO Predstavitev na sejmu turizma v NM PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Milka Poljanc   
sreda, 23. marec 2016

 

V Qlandii Novo mesto se bo v petek in soboto, 25. in 26. marca 2016 odvijal sejem turizma, prostega časa in kulinarike.
Turistično društvo Trebnje bo predstavljalo ponudbo občine Trebnje v SOBOTO, 26. 3., od 9. do 18. ure.
Prav lepo povabljeni, da se oglasite na naši stojnici!

Objava dogodka (kliknite)

2016_sejem_qlandija_td.jpg

 
Pozdrav pomladi - gregorčki na Temenici PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Milka Poljanc   
petek, 11. marec 2016


Člani turističnega društva Trebnje se trudimo, da bi oživili Trebnje in povezali krajane. Lani smo pričeli z obdarovanjem Trebanjcev ob dnevu mučenikov, kar je bilo zelo lepo sprejeto. Letos pa smo se odločili, da bi obudili še en star slovenski običaj, gregorjevo. Saj se po gregorijanskem koledarju  na sv. Gregorja prične pomlad, dnevi se pričnejo daljšati, pa tudi ptički se ženijo in zaljubljenci praznujejo.

Na predvečer sv. Gregorja smo tako pripravili »pozdrav pomladi – gregorčki na Temenici«. Sicer nismo prepričani ali je to prav lokalni običaj. Ker pa imamo reko Temenico, nadebudne člane in pa otroke, ki so vedno navdušeni nad našimi projekti, smo sklenili, da to letos v Trebnjem tudi prvič izpeljemo. Povabili smo otroke, njihove starše ter pozvali vrtec in osnovno šolo, da se odzovejo povabilu, naredijo ladjice iz ekoloških in biološko razgradljivih materialov, ki jih bodo spustili v Temenico. Našli smo tudi idelano lokacijo v Starem trgu, za Spar centrom, kjer smo se 11. 3. ob 17:30 dobili na bregu ob Kukenberškem mostu. Vreme čez dan nam ni bilo zelo naklonjeno, vendar smo kljub nekaj kapljicam prireditev izpeljali. Zelo veseli smo bili odziva obiskovalcev, saj nismo vedeli, kaj sploh pričakovati. Otroci in odrasli so z veseljem spustili po Temenici doma nareje gregorčke in opazovali kako plujejo. Nismo pa jim povedali, da smo te gregorčke malce naprej ujeli in tako poskrbeli, da nismo onesnažili okolja. Za udeležence smo tudi pripravili posebne spominke, glinene ptičke, da jih bodo spominjali na prve gregorčke na Temenici.

Ob tokratnem projektu bi se želeli zahvaliti lastniku zemljišča g. Antonu Goletu, Prostovoljnemu gasilskemu društvu Trebnje, Komunali Trebnje, Spar centru Trebnje ter Borisu Puglju. Svečke smo prižgali, gregorčke spustili v Temenico, sedaj pa samo še čakamo na pomlad. In seveda, drugo leto druženje ponovimo!

Galerija fotografij (kliknite)

V Dolenjskem listu o prireditvi (kliknite)

2016_gregorjevo_kolaz.jpg

 
Turisti presenetili dame in mučenike PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Milka Poljanc   
četrtek, 10. marec 2016

 

Člani turističnega društva Trebnje smo bili v drugem tednu marca še posebno aktivni. Ker se trudimo, da bi oživili Trebnje in povezali krajane, smo ob 8. marcu, dnevu žena, pripravili prav posebno akcijo. Ker v našem društvu prevladujejo ženske in ker ženske tradicionalno podpirajo 3 vogale v hiši, kar se izkazuje tudi v krajevnih organizacijah, smo želeli obeležiti ta poseben dan. Dame po Trebnjem smo tako presenetili s šopkom iz pomladanskega divjega cvetja in glinenim spominčkom. Nepričakovana pozornost je presenetila marsikatero, njihov odziv pa je bil najlepša zahvala, kar smo jo lahko prejeli.

Že lansko leto smo se ob 10. marcu, dnevu mučenikov, spomnili trebanjskih gospodov, kar pa je z letošnjim letom postalo že tradicija. Spominek iz trnovih vej in suhih sliv je v dobro voljo spravil marsikaterega Trebanjca.

Tako dame kot gospodje, ki smo se jih spomnili s to malo pozornostjo, se strinjajo, da je obujanje starih običajev prav prijetno, kajti v zadnjem času se je kar nekaj le-teh opustilo oz. pozabilo. Tako se bomo v Turističnem društvu Trebnje trudili tudi v nadaljnje ohranjati in obujati stare običaje ter povezovati in spodbujati krajane k večjemo udejstvovanju v domačem kraju.

Konec koncev, »turisti« želimo vsem občankam in občanom čim več enakopravnosti in prijetnih, lahkih dni, ne le ob 8. oz. 10.marcu.

2016_zvonki_8._marec.jpg
  2016_mueniki_kola.jpg
 
Vabilo 37. občni zbor PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Milka Poljanc   
sreda, 09. marec 2016
2016_vabilo_obni_zbor.jpg
 
VABILO Pozdrav pomladi – gregorčki na Temenici PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Milka Poljanc   
petek, 04. marec 2016
Vabljeni na prireditev

»Pozdrav pomladi – gregorčki na Temenici«
spuščanje gregorčkov po reki Temenici,

v petek, 11. marca 2016, ob 17:30,
ob reki Temenici za Spar centrom v Trebnjem.


Izdelajte tudi vi svojo ladjico iz biološko razgradljivih materialov in se nam pridružite!

Udeležba je na lastno odgovornost.
V primeru dežja prireditev odpade.Na predvečer sv. Gregorja želimo obuditi spomin na star slovenski praznik. Po gregorijanskem koledarju se na sv. Gregorja prične pomlad, dnevi se pričnejo daljšati, pa tudi ptički se ženijo in zaljubljenci praznujejo.

Sveti Gregor je prinašalec svetlobe, zavetnik rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov in pozamentov (našitkov), učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja.

Na prireditev vabimo vse krajane, predvsem pa otroke, da bodo naredili barčice iz ekoloških in biološko razgradljivih materialov, lahko tudi odpadnih, ki jih bodo s svečko spustili v Temenico in se tako poslovili od zime in pozdravili pomlad. Želimo spodbuditi njihovo kreativnost in osveščanje o varovanju okolja.

Naša želja je, da otrokom v vaši ustanovi predstavite gregorjevo in jim pomagate pri idejah in izdelovanju gregorčkov. Svečke za gregorčke bo priskrbelo Turistično društvo Trebnje. Seveda pa lahko mladi nadebudneži sodelujejo tudi z govornim  ali glasbenim nastopom.

Zaradi lažje organizacije prireditve vas naprošamo, da morebitno število zainteresiranih javite na E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript ali na 031 845 643, da lahko pripravimo gregorčkove spominke za udeležence.


Dolenjski list (kliknite)

Radio Krka (kliknite)


2016_gregorjevo_na_temenici1.jpg

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 28 - 36 od 202
Spletno gostovanje | Izdelava spletnih strani
Joomla Templates by Joomlashack